Energia solară, folosită în premieră pentru desalinizarea apei
Oamenii de știință au găsit o nouă modalitate de a obține apă potabilă din apă sărată, folosindu-se doar de energia solară. Acesta ar putea fi o descoperire majoră pentru tehnicile de desalinizare.
În prezent, sarea este eliminată din apă cu ajutorul unui echipament costisitor, special construit pentru desalinizarea apei. Ceea ce face această tehnică este să fiarbă apa sărată, iar, aburii eliminați sunt capturați și condensați pentru a produce apa. Pentru a fierbe apa, este nevoie de o cantitate foarte mare de căldură, care supune compania unor costuri foarte mari.
Desalinizarea cu ajutorul energiei solare ar putea aduce o schimbare binevenită pentru cei un miliard de oameni care nu au acces la apă potabilă. Tehnologia nou creată este capabilă să ofere o cantitate semnificativă de apă potabilă, de pe urma căreia să beneficieze o familie întreagă. Dar ea poate fi realizată la dimensiuni mai ample pentru a servi comunități mai mari de oameni.
Transformarea apei se face cu ajutorul unei membrane poroase, folosită pentru distilare. Apa sărată, fiartă, trece de o parte a membranei poroase, iar apa proaspătă, rece, trece de cealaltă parte. Apoi vaporii de apă trec dinspre partea fierbinte spre cea rece, scrie iflscience.com. Deși costurile de energie sunt diminuate semnificativ, ele nu sunt eliminate.
Cu toate acestea, tehnologia este mult mai eficientă. Ea se folosește de nanoparticule, care pot converti lumina solară în căldură. Asta înseamnă că mare parte a costurilor încălzirii apei sunt acoperite în acest mod.
Desalinizarea cu ajutorul energiei solare a permis producerea a șase litri de apă potabilă pe metru pătrat pe oră, iar în funcție de nevoi poți opta pentru panouri mai mari sau mai mici.